17. juli i år var det 100 år siden Stortinget vedtok at alle nordmenn skulle få stemmerett. Da alminnelig stemmerett for menn ble innført i 1898 og for kvinner i 1913, ble det gjort et vesentlig unntak: Stemmeretten skulle fratas den som mottok fattigstøtte. Dette innebar at ved Stortingsvalget i 1915 var 48 000 myndige nordmenn fratatt stemmeretten, hvorav 30 000 kvinner. Denne umyndiggjøringen og diskrimineringen av fattige ble altså opphevet i 1919; en viktig seier for demokratiet i Norge.
Universell barnetrygd ble innført i Norge i 1946. Den skulle dermed være uavhengig av klasse og inntekt. Hensikten var å bedre barnefamilienes økonomi og kompensere foreldrene for deler av utgiftene til å forsørge barna. Barnetrygden fikk selvfølgelig relativt sett størst betydning for familier med lav inntekt.
Men hva er dagens virkelighet i de fleste av landets kommuner, inklusive kommunene i Indre Østfold? Jo, på samme måte som folk på «fattigkassa» ble fratatt stemmeretten før 1919, fratas barnetrygden til foreldre som får sosialhjelp. Det skjer ved at barnetrygden trekkes fra sosialstønaden istedenfor å komme i tillegg slik den gjør for alle andre foreldre. I henhold til statens veiledende satser for sosialhjelp får i dag et ektepar med et barn under fem år utbetalt kr. 12 650 pr. måned i såkalt støtte til livsopphold. I stedet for å motta barnetrygd på kr. 1054 pr. måned i tillegg til sosialstønaden, får denne familien trukket fra barnetrygden.
Dette er etter SVs mening hårreisende urettferdig. Hvorfor i all verden skal samfunnets fattigste rått og brutalt diskrimineres på denne måten? Det er jo de som trenger barnetrygden mest! Påstander om at de berørte foreldre på denne måten skal stimuleres/tvinges til å komme seg ut i arbeidslivet, holder ikke vann. Det er nok helt andre grunner til at mange med sosialhjelp ikke har vært i stand til å skaffe seg arbeid.
I NRKs «valgomat» for kommunevalget i Indre Østfold er ett av utsagnene: «Barnetrygden skal komme i tillegg til sosialstønaden.» Det framgår at alle de politiske partiene svarer «helt enig».
I så fall er dette mildt sagt overraskende, ettersom forslag om dette har blitt nedstemt i IØ-kommunene til nå.
Indre Østfold SV utfordrer alle andre partier til før valget å si ifra om de vil stå for dette løftet når budsjettet for 2020 skal behandles i det nye kommunestyret. Eller er «helt enig»-påstanden i NRKs valgomat bare en ren bløff?
Åse Kristine Heien
Svein Syversen
Elin Thorshaug Karlsen
Asbjørn Grønland
Indre Østfold SVs toppkandidater
Sendt til Smaalenenes Avis den 29. juli 2019