Forrige uke var jeg på besøk hos tildelingsenheten for SIO i Hobøl kommune – for kunnskap er viktig. Det er særdeles moro å besøke så positive og flinke folk – som gjerne tar imot politikere til opplæring. Prosjektleder ga en meget god og grundig redegjørelse for SIO-prosjektet, og jeg kunne virkelig ønske jeg var like positiv som prosjektledelsen. Men det er jeg dessverre ikke.
SIO modell A (som Hobøl har) krever at «kommunen fraskriver seg gjennom avtale med Helsedirektoratet den frihet den er gitt gjennom kommuneloven og helse -og omsorgstjenesteloven til å innrette tjenestene slik det synes mest hensiktsmessig ut fra lokale forhold og behov». Kommunen følger i stedet kriterier for tildeling, arbeidsmetodikk og rutiner utarbeidet av Helsedirektoratet, altså et stykke fra lokale forhold. Hver tjeneste som tildeles har en stykkpris. Eksempel: En time (hjemme)hjelp til dusj i uka har en pris. Og den skal ta ganske nøyaktig en time. Dette rapporteres inn til direktoratet hvert kvartal, som tilbakebetaler per utført tjeneste. SIO ønsker LIK finansiering, LIKE tjenester og LIK behovsdekning. Fine ord for stykkprisfinansiering og stoppeklokkeomsorg.
Jeg savner ordene «individuell» og «tillit» i dokumentasjonen om SIO. Jeg savner at det står like BRA, ikke bare «lik». Selvfølgelig skal vi jobbe for at alle får like muligheter innenfor helse og omsorg – men den behøver ikke være «lik». Den kan være individuelt tilpasset deg og dine behov, selv om dine behov ikke passer innenfor ett sett med SIO-kriterier. Jeg savner tillitten til de som jobber med selve faget – som ser brukerne og deres behov – kanskje daglig. For det vi trenger er flere hender, fagskjønn og mennesket i fokus. Det gir en meningsfull jobb for «utførerne», og trygghet og forutsigbarhet for brukerne. Det finnes ingen gjennomsnittspasient!
Det er positive erfaringer med SIO som man kan dra nytte av seinere, ting er sjeldent sort/hvitt. Men undersøkelser rundt bestiller-utførermodeller (som SIO), viser at innsparinger kan ha funnet sted i utførerleddet, men at kostnadene i bestillerleddet (administrasjon) øker mer enn de nevnte innsparingene. Overordnede politiske mål og demokratisk styring av offentlig sektor vanskeliggjøres også ved bestiller-utfører modeller.
SIO gjelder tildelingen av tjenestene, ikke utførelsen. SIO i ny kommune vil kreve stor administrasjon og mye rapportering. Helsedirektoratet krever rapportering og i takt med byggingen av større kommune – fra lille Hobøl til store Indre Østfold – vil rapportene bli meget omfattende. De 90 millionene ekstra vi har blitt lovet er dermed potensielle midler – etter fratrekk av kostnad for innføring og klargjøring av større administrasjon.
Frp skriver i sitt innlegg om SIO: «Det er i beste fall rent vrøvl, selv den mest kunnskapsløse forstår at statlig finansiering ikke dreier seg om konkurranse utsetting (privatisering).» Selvfølgelig handler SIO om konkurranseutsetting også, det er merkverdig å påstå noe annet – bestefall naivt. Det står på nettsidene til Frp: «Vi vil derfor at staten skal ha finansieringsansvaret for eldreomsorgen, og at både offentlige og private aktører skal ha mulighet til å konkurrere på like vilkår om tjenestetilbud.» Trodde dere at vi fikk 90 millioner av staten til videreføring av SIO for gøy? Prosjektet er tilrettelegging for konkurranseutsetting. Et av problemene med det; når kommunene driver velferd i egen regi er de forpliktet av lover som sikrer åpenhet og demokrati, men disse lovene gjelder ikke for kommersielle velferdsaktører.
For å være dønn ærlig, virker prosjektet gammeldags. Rigid og administrativt. Ingen flere hender der det trengs. Kommunen mister selvråderetten over et viktig område. SVs tillitsreform tar et nødvendig oppgjør med stoppeklokkeomsorg og gir eldre og andre innflytelse og selvbestemmelse i eget liv. Jeg kunne ønske Indre Østfold kommune brukte tid på å jobbe frem vår egen gode arbeidsmåte og bli landets beste på omsorgstjenester i samarbeid med fagfolka, foreninger og brukere, heller enn å dilte etter SIO som er et prosjekt. For som Kommunenes sentralforbund (KS) har uttalt om SIO: «det er urealistisk at en slik modell er bærekraftig».
Åse Kristine Heien
Førstekandidat Indre Østfold SV
Innlegg sendt til Smaalenenes Avis 19. mai 2019