Arbeidsgivere i offentlig sektor har en generell plikt til å informere om alle ledige stillinger til alle ansatte i sin virksomhet. For å sikre at den best kvalifiserte søkeren til en stilling ansettes (kvalifikasjonsprinsippet) bør stillinger også lyses ut eksternt, spesielt ved ledende stillinger. Manglende utlysing vil kunne skape mistanke om at det kan ligge partiske hensyn til grunn for å ansette en bestemt person.
At utlysing av stillinger i offentlig virksomhet som ikke følger lover og regler, er av interesse for allmennheten, bør ikke være overraskende. Det er bra at pressen både overvåker og er kritiske. Spesielt ovenfor de som forvalter samfunnets ressurser – som kommunale selskaper gjør. Det er ikke en foreldelsesdato på en slik ansettelsessak vi leste om i Smaalenene i helgen. Vi bør være glade for at når internkontrollen ikke fungerer, så gjør ekstern varsling og presse det. Det er måten å få saker frem i offentligheten på, saken kan diskuteres og utfallet kan bli å endre uønsket praksis. Kanskje lærer vi noe nytt alle sammen.
Det som er trist, er at vi nok en gang får en «debatt om debatten» – med den påståtte «drittpakka» i fokus. Vi burde heller ta opp i oss saken og diskutere og vurdere om kommune, kommunale selskaper og IKS’er og dets styrer innehar nok kunnskap om arbeidsmiljølov, offentlighetsloven og arkivloven, i tillegg til tariffavtaler og hovedavtalen. Disse skal sikre trygge arbeidsforhold, likebehandling i arbeidslivet og sikre at offentlige virksomheter drives åpent og gjennomsiktig.
Lovene og avtalene er viktig for ytringsfrihet, rettssikkerhet, tilliten til det offentlige og ikke minst kontroll fra innbyggere og presse. Kommuner og kommunale selskaper forvalter offentlige midler, våre felles ressurser. Det forventer jeg at styret og dets leder gjør i samråd med lover og regler. Viser det seg at flere offentlige styrer mangler kunnskap om disse lovene, bør de sette seg ned med Lovdata og ei kanne med kaffe.
Dette er også en påminnelse til de ansatte om fordelene med å organisere seg ved innmelding i en fagforening. Tillitsvalgte på arbeidsplassen får kursing i lovverk, et forbund i ryggen, plass i styret og mulighet til å samarbeide med ledelsen og samtidig ta vare på og utvikle de ansattes rettigheter.
Sakens kjerne er at styret i Hobøl Asvo med dets leder har brutt gjeldene lover og regler ved denne ansettelsen. Det er alvorlig. Her bør det tas en stor dose selvkritikk istedenfor å tåkelegge selve saken med «debatt om debatten».
Åse Kristina Heien
1.kandidat Indre Østfold SV
Sendt til Smaalenenes Avis den 24. mars 2019