De fleste er enige om at utslippene av skadelige klimagasser må reduseres kraftig for å redde jordkloden fra overoppheting. Planer med gode målsettinger er vedtatt både globalt, nasjonalt og kommunalt. Også kommunene i Indre Østfold har gjort det. I 2011 vedtok kommunestyrene «Klima- og energiplan for kommunene i Indre Østfold» med det mål å redusere klimagassutslipp og energibruk i regionen med 20 % innen 2020. Det ble listet opp en lang rekke konkrete forslag på hvordan målene kunne innfris, forutsatt at det ble avsatt organisatoriske og økonomiske ressurser.
I oktober 2012 arrangerte Eidsberg SV et åpent møte med innledninger av miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), rådmann Tom Arne Tørfoss og ordfører Erik Unaas. Sistnevnte forsikret at klima- og energiplanen skulle tas på alvor, og ei arbeidsgruppe ble nedsatt for å lage en tiltaksplan.
Om et halvt år går vi inn i 2020. Da må vi kunne stille de ansvarlige spørsmålet om målsettingene fra 2011 er nådd. Jeg tillater meg å tvile på at så har skjedd. Når klimautslippene nasjonalt er omtrent de samme i dag som i 1990, taler lite for at Indre Østfold skiller seg noe særlig fra landsgjennomsnittet. Tiltaksplanen i Eidsberg ble i sin tid oversendt kommunens virksomheter, fikk vi opplyst. Dermed var det opp til hver enkelt virksomhet å følge opp sine ansvarsområder.
Dette var, og er, intet annet enn ansvarspulverisering! Kommunens virksomhetsledere har trolig hatt mer enn nok å gjøre med å innfri alle sine andre hverdagslige gjøremål for å få hjulene til å gå rundt. Noe klima- og energiregnskap har aldri blitt lagt fram for Eidsberg kommunestyre, og jeg tviler på om situasjonen i de øvrige kommunene i Indre Østfold er annerledes.
Indre Østfold SV forslår en kraftig opptrapping av klimakampen. Indre Østfold skal bli en foregangskommune i denne kampen! En ambisiøs klima- og energiplan må følges opp av årlige klimaregnskap som behandles i kommunestyret. Det opprettes en egen stilling som klima- og miljøleder, direkte underlagt rådmannen.
Det opprettes et kommunalt ENØK-fond for energieffektivisering, der også private kan søke om tilskudd til energisparetiltak. Varmepumper, solcelleanlegg, rentbrennende vedovner, oppgraving av gamle oljetanker er eksempler på dette. Overskudd fra Østfold energi og noe av eiendomsskatten fra vannkraftverkene kan øremerkes til dette fondet.
Vi utfordrer andre politiske partier til å intensivere klimakampen. Det er ikke nok å framskyve fromme klimamålsettinger til 2030 eller 2050. Ord må avløses av handling nå!
Jan Arild Jakobsen
Indre Østfold SV
Sendt til Smaalenenes Avis 4. juli 2019