I dag bestemte kommunestyret i Indre Østfold seg for å videreføre høyrepolitikken som ble lagt av de gamle ordførerne i de gamle kommunene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter privatiseringen av våre felles eiendommer. En total kapitulasjon for markedskreftene og EUs regelverk.
Arbeiderpartiet ønsker at vi skal organisere eiendommene våre som aksjeselskaper. Kommunen skal opprette et Eiendomsselskap. For å øke utbyttet, og skjerme seg mot risiko ved utbygging. Arbeiderpartiet synes tydeligvis det er helt greit at de som bygde hus på søppelfyllinga i Skedsmo skal bære hele kostnaden for flyttingen selv. Kommunen skal ihvertfall ikke ha noe ansvar! Vi skal bare skumme fløten, akkurat som eiendomsspekulanter flest.
Men ikke bare dette, vi politikere skal ikke ha noe vi skulle ha sagt i et slikt selskap. Vi skal ikke sitte i selskapets styre, og det er formannskapet som skal fungere som eier, ikke kommunestyret. For et selskap som skal behandle verdier for kanskje en milliard kroner.
AP ønsker at vi skal ha høyt utbytte og mindre samfunnsansvar, og dette gir en hel rekke samfunnsmessige problemer:
-
Bruk av eiendommene unntas demokratisk kontroll. Hva skjer dersom kommunen ønsker å bruke disse eiendommene til kommunale tiltak senere? Må vi kjøpe dem tilbake til markedspris?
-
Et AS gir begrensninger innsyn for politikere og innbyggere (begrunnet i “konkurransehensyn”).
-
Et AS slik det er foreslått setter utbytte foran innbyggernes ve og vel. Det må styres etter markedets prinsipper.
-
Et AS svekker kommunens rolle som arealutvikler og -planlegger.
-
Et AS kan besluttes å selges helt eller delvis av et senere kommunestyre med et simpelt flertall.
-
Komplisert eierstruktur som øker administrasjonskostnader, styrehonorarer, internfakturering og bruk av anskaffelsesregelverk mellom mor- og datterselskaper.
-
Dersom selskapet går med underskudd, vil de måtte selge eiendommene for å opprettholde drift.
-
Det ser ut som administrasjonen ønsker å unngå lover, regler og andre forordninger som er laget for et anstendig arbeidsliv, f.eks. Anskaffelsesloven, Oslomodellen, osv.
-
Risikominimeringen består i å utnytte konkursregelverket, hvor lokale leverandører blir stående igjen som tapere hvis et prosjekt går over ende.
-
Fjerning av kommunal kompetanse på eiendomsforvaltning gir mindre bestillerkompetanse og større risiko for dårligere innkjøp på formålsbygg og dermed mer bruk av kommersielle konsulenter.
- Vi gir fra oss vårt viktigste verktøy for arealplanlegging, og gir markedkreftene fritt spillerom på våre arealer.
Vi i SV er dypt skuffet over Senterpartiet og AP, og mener de overkjører demokratiet i kommunal kortsiktig profitt.
Det verste er at posisjonen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke engang ønsket å utrede alternativer. Kapitulasjonen for markedskreftene er komplett.
Takk til Rødts Romy Rohmann, Venstres Ingunn Hensel og Høyres Frank Finstad som støttet vårt forslag om å utrede alternativene.
SV kommer til å gå til valg på å legge ned et slikt selskap og ta tilbake demokratisk kontroll på våre felles eiendommer og verdier!