Tenk på ti av de jentene du gikk i klasse med. I løpet av livet må fire av jentene regne med å bli utsatt for vold. De fleste av kjæresten, ektemannen eller sin egen far. En av jentene i flokken vil bli voldtatt. To vil bli utsatt for trakassering når de senere går inn i arbeidslivet.
8. mars er den internasjonale kvinnedagen, og et av de viktigste områdene vi bør rette oppmerksomheten mot er vold mot kvinner. Med myndigheter verden over som passive tilskuere, blir millioner av kvinner slått, voldtatt, kjønnslemlestet og solgt som sexslaver hvert år. Også i Norge er vold mot kvinner et alvorlig og omfattende samfunnsproblem. En av fire blir i løpet av livet utsatt for vold, en av ti utsatt for livstruende vold. En av ti norske kvinner blir voldtatt i løpet av livet. 12 % blir utsatt for personforfølgelse. Slike voldshandlinger gir livsvarig skade.
Vi snakker om et massivt menneskerettighetsbrudd. Verdens mest omfattende. Det blir satt av for lite penger til forebygging, etterforskning og bevisinnhenting. Vi trenger mer penger til krisesentrene, mer penger til etterforskning og mer satsing på forebygging både i skolen og samfunnet. Uten et krafttak, som den sittende regjeringen ikke vil ta, vil statikken forbli grusom, og gjerningsmenn vil fortsatt gå fri. Så lenge vi ikke gjør mer vil klassevenninnene dine bli en del av statistikken.
Fra 1992 til 2018 har over 100.000 personer oppholdt seg på et av landets krisesenter. I budsjettet for Indre Østfold Kommune 2020, som ble vedtatt i desember, klarte man med nød og neppe å redde Indre Østfold Krisesenter. Men ikke uten at det koster. Krisesenteret mistet et årsverk og fikk samtidig så strenge rammer at de ikke vil kunne hjelpe alle som har behov. At det nå ikke er penger til opprettelsen av Amaliehuset og nok satsing på forebyggende arbeid, er en del av det som vil koste mest samfunnsøkonomisk. Det er klart, man får ingen bauta for å jobbe forebyggende, men så var det ikke det som var det viktigste, var det vel? Var det ikke å sørge for gode tjenestetilbud som skulle være hovedmandatet til oss politikere?
I kjølvannet av kuttene som Indre Østfold Krisesenter fikk har de nå måttet melde seg ut av Krisesentersekretariatet. Indre Østfold Krisesenter har rett og slett ikke råd til å være medlem her lenger! Kuttene som rammer vårt distrikt er ikke unikt, og faren er at flere og flere krisesentre blir tvunget til å melde seg ut. Hva skjer da med det kvinnepolitiske arbeidet? Et arbeid som er så viktig for BÅDE kvinnene som utsettes for vold OG for forebyggende arbeid, og derav også det samfunnsøkonomiske. Vi vet at samfunnsøkonomi ikke syns når bunnlinja teller, men en skulle tro at de fleste vet at noe som er godt drevet, ikke er drevet kun av resultatet på bunnlinja.
Som en tankevekker til neste års budsjett i anledning dagen: Krisesentrene har den viktigste rollen i arbeidet med å realisere kvinner, menn og barns grunnleggende menneskerett til et liv uten vold og overgrep
Åse Kristina Heien
Elin Thorshaug Karlsen
Indre Østfold SV
Takk for at dere kjemper!